in Swedish


 

**************

Comandante Abel

Villkoren kring BAZ gemenskap Comandante Abel, för närvarande under belägring och upptas av ett väpnat angrepp grupp, under befäl av den dåliga Mexikos regering, är mycket brådskande. Från och med den 6 september och 7, och fram till nuvarande, den paramilitära gruppen “Fred och rättvisa” har genomfört en beväpnad invasion i Zapatista territorium i Comandante Abel Ejido (BAZ). Som ett resultat hela samhället våldsamt fördrivits och flera personer försvunnit under en tid medan de sökte skydd från våld. Många fortfarande allvarligt sjuk. Zapatisterna “mark förblir upptagen av angriparna, som för närvarande konstruera sina egna hus som ett sätt att föreviga ockupationen.
Genom den internationella kampanjen “Världen Echo till stöd för zapatisterna,” är många organisationer, kollektiv och personer som stöder Zapatista samhällen som Comandante Abel och San Marcos Avilés och kräver ett slut på den statligt stödda våld och förtryck.

 

**************

Hot och attacker intensifieras i San Marcos Avilés

Hoten fortsätter och intensifieras mot de civila medlemmarna i zapatiströrelsen i samhället San Marcos Avilés. Det berättar de själva i ett videomddelande riktat till det internationella civilsamhället. Du kan bidra till att stoppa förföljelsen genom att skriva under detta upprop riktat till Mexikos president Felipe Calderón och Chiapas guvernör Juan Sabines.

Kristna fredsrörelsen medföljer San Marcos Avilés och KrF:s observatörer var i San Marcos så sent som i maj i år och kunde notera att förhållandena för de civila medlemmarna i zapatiströrelsen fortsätter vara extremt påfrestande.  Delar av deras mark är fortfarande ockuperad av den partilojala kollisionsgruppen, deras skörd och husdjur blir ofta stulna och de har fortfarande inte fått varken ersättning eller upprättelse för tvångsavhysningen och plundringen av deras egendom år 2010. Den mentala terrorn mot de medföljda är extrem eftersom hot om ännu en tvångsavhysning och kidnappning fortsätter och intensifieras i en oroande takt. Förföljelsen började när de civila zapatisterna år 2010 byggde en autonom skola för sina barn.

I videon berättar San Marcosborna sjäva om svårigheterna de har fått utstå på grund av sin organisering och förföljelsen de genomlever dagligen. De ber det internationella civilsamhället att sprida budskapet om deras situation och agera för att deras mänskliga rättigheter ska försvaras. De skickar även riktade hälsningar till kvinnor, politiska fångar och ursprungsfolk i alla länder.

Efter videons offentliggörande intensifierades hoten. Den partilojala kollisionsgruppen hotade med att kidnappa ledarna och återigen tvångsavhysa de civila zapatisterna.

Rörelsen för rättvisa i El Barrio, den andra kampanjen i New York, har startat en global kampanj som heter ”Globalt eko till stöd för zapatisterna: Frihet och rättvisa för San Marcos Avilés och Francisco Sántiz López”, där organisationer från hela världen deltar. Kraven är bland annat:

  • Omedelbart slut på alla mordhot, verbala och fysiska trakasserier, och hot mot de civila zapatisternas egendom och välmående från de partilojala medlemmarna av ejidon San Marcos Avilés.
  • Försvar av liv och säkerhet för de civila zapatistmedlemmarna i San Marcos Avilés.
  • Respekt för de civila zapatisternas oavhängiga rätt till autonomi som ursprungsfolk, i enighet med ILO-konventionens paragraf 169 och FN:s deklaration om ursprungsfolks rättighter, båda signerade av Mexikos regering.

Du kan bidra genom att skriva under detta upprop riktat till Mexikos president Felipe Calderón och Chiapas guvernör Juan Sabines, vilka ansvarar för att skydda våra medföljdas rättigheter eftersom staten är skyldig att garantera sin befolknings personliga integritet och säkerhet. Hjälp också gärna till att sprida San Marcosbornas budskap på internet, via filmvisningar eller offentliga möten.

Adi Musabasic, fredsobservatör med Kristna Fredsrörelsen i Mexiko

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s